热门标签:

住宅建筑对于山地地形的回应

编辑:本站编辑2017-07-21 15:42:13

gooood|

地块位于布拉格Podolí的高品质别墅区,位于高地之上。别墅顺着地形向东北方向延伸,占据着地块最好的位置。它的布局和梯田式的花园都来自对于地形的回应。

预览

The property is located in a high-quality residential villa zone of Podolí, on a large plot with a significant difference in height. The villa responds to the steep slope of the plot going north-east and enables, by both its layout and the terraced garden design, to use more or less a significant part of the parcel without barriers.

▼建筑很好的回应了场地地形的变化,the architecture has well respond to the landscape ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

建筑有两层,局部设有地下室,呈L型。面向西侧花园看过去,可以一直看到Vltava河和Dívčí hrady山的景色。主入口及车库入口均位于Na vrstvách 街上。从这里只能看到建筑的上部。

The building is a two-storey, partly with basement, in the shape of the letter “L”, which opens to the west in the garden and to the attractive view of the Vltava river and the opposite hill Dívčí hrady. From the Na vrstvách street, where there is the main entrance to the house and the entrance to the garage, you can see only the upper floor and the house looks like ground floor building.

▼从主入口看过去只能看到建筑上部,from the main entrance, you can see only the upper floor ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

预览

预览

一层的布局是这样的:西北翼是起居室,西南翼是卧室。在两翼之间是一个大平台,上覆屋顶。在平台后部有一部电梯,是主要的垂直交通,联系着上下楼层及花园。

The individual arms on the ground floor level are: a residential part in the northwest wing and a bedroom part in the southwest wing. Between the two wings is a deep terrace, open over both above-ground floors, covered by a roof. In the interior of the terrace, in the middle of the layout, there is a lift, which by its vertical movement connects all three levels and a significant part of the garden.

▼一层平面图,ground floor 

预览

一个连续的大屋面从西南翼一直延伸到西北翼。从外部看建筑是一个完整的整体,但是其内部有一部分体量被切割出来,从中可以看到花园和更远的景色。对于材料的选择同样基于一个统一的概念,以营造出亲密的感觉,这一点从细腻的砖砌立面、木质百叶窗和墙面、阳台以及面向花园的天花板中都得到了体现。

The roof above the terrace is dragged over the west facade of the northwest wing and covers the continuation of the terrace in front of the living space. The building is formally closed on the outside and on the other hand it opens by taking away the mass towards the garden and the remote views. The concept of the outer surface of the skin and the inner family, intimate, soft semiatrium is also expressed by the material – mosaic created by the brick facing outside, the layering of the wooden materials of the sliding blinds and the wall, terrace and ceiling facing towards the garden.

▼从不同的体量分区统一在一个弧形大屋面之下,增强了整体性,different part of the building are integrated under the grand roof ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

在一层平台区域,地面的弧形与屋顶在这里的弧线形成了呼应。从而增强了建筑作为一个整体的相互联系。

The ground plan of the villa, divided into two parts by the atrium, joins the arc of the roof into one totality.

▼从地面与屋面的弧形遥相呼应,框出远处的景色,the curve on the ground matches the roof  ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

别墅入口位于建筑东面,通向建筑二层。这里有一个带更衣间的门厅。天窗从这里一直通往地面层及车库,另外在卧室区的储藏间及起居室都设有天窗。入口门厅旁边是起居空间的上层,作为书房,中间挑空,可以俯瞰起居空间的下层。后者位于建筑一层,外面有一个阳台,与花园相连。

Entrance to the villa is located on the eastern corner of the building – entrance hall with dressing room and skylight to the ground floor, continues to the garage and warehouses in the “bedroom” wing and a hall with vertical communications in the residential wing. In the extension of the entrance axis, we reach the upper level of the main living area with a downward view that serves as a study. On the ground floor is the lower, main part of the living space. The terrace allows connection with the garden and outdoor covered seating.

▼建筑的西北翼是起居空间,f ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

预览

穿过走廊可以进入卧室区,这里的每个房间都可以看到花园里的景色。

To the bedroom part of the ground floor we enter through the cloakroom – a corridor from which the individual rooms facing the garden are accessible.

▼位于建筑的西南翼的卧室房间都可以直接看到花园,the individual rooms are all facing the garden  ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

预览

在地下室放置了房间的机电设备。从卧室区的楼梯间可以直接下到与地下室联通的花园。另外,从一层平台正下方的门厅也可以从花园直接抵达卧室房间和储藏间。

In the basement there is a technical facilities of the building. From the staircase hall, we can enter the basement level under the console of the residential part directly into the garden. The atrium below the ground floor terrace allows you to enter directly from the garden into individual cellars and warehouses.

▼从房间可以很方便的抵达花园,the are convenient accesses to the garden ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

▼车库位于临街一侧,在二层,the garage located on the first floor facing the street ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

预览

▼墙面细节,the detail of facade ©Image courtesy Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

预览

▼总平面图,siteplan

预览

▼平面图纸,plans

▼地下室平面图

预览

▼一层平面图

预览

▼二层平面图

预览

 

0人点赞

分享至

住宅建筑 住宅
  • (网友评论仅供其表达个人看法,并不表明本站同意其观点或证实其描述。)

X

建议在登录状态评论 注册"优尔城",可及时获得更新的行业资讯、设计项目信息及发布项目需求

Copyright © 2011 All Rights Reserved 优尔城 - 中国城市设计网   版权所有 沪ICP备12037279号-2

关闭 扫一扫,关注优尔城微信公众平台

扫一扫,关注
优尔城微信公众平台