热门标签:

澳洲RMIT大学学生公寓

编辑:Richard Middleton Architects2017-04-18 16:37:42

gooood|

项目坐落于墨尔本本多拉地区,是RMIT大学的学生公寓。RMA事务所受RMIT所托设计学生公寓,其设计将为在校生提供最好的居住环境。RMA事务所与RMIT以及公寓的经营者Unilodge紧密合作,保证居住在公寓里的人可以享受到公共空间带来的各种便利,并在核心区设计充足的学生活动功能。该建筑的设计是简单的偏斜十字架,被澳大利亚古老的植物环绕。这些树木包括以Wurundjeri氏族祖先命名的Keelbundoora Scarred Trees。

Situated within an Aboriginal heritage site on Clements Drive at its Bundoora West Campus, BWSA (Bundoora West Student Accommodation) is RMIT University’s foray into on campus student housing.Richard Middleton Architects (RMA) was engaged by RMIT to design halls of residence that would offer the best possible model for on-campus living within an increasingly competitive setting.RMA worked intensively with RMIT, and also the building’s operator, Unilodge, to ensure that its residents would live within halls that offer the most supportive community possible thus, the functions of university life were to be incorporated within this building at its core.The building’s simplistic plan, a skewed cross, is the result of its placement amongst the ancient redgums that surround it within this culturally significant site. Some of these trees are Keelbundoora Scarred Trees which have been named after a Wurundjeri clan ancestor.

▼建筑外貌,the apartment

预览

▼面前的大型草地前院成为校园北部入口和McKimmies路的枢纽,吸引着他的居住者离开房间在通往学校的途中交流,with a large grassed forecourt before it, this hub activates the northern campus entrance on its corner with McKimmies Road and draw its residents from their rooms to study and interact

预览

建筑由六层LVL结构构成。这种应用在多用途住宅和商业建筑中通常被用作展示木材的可能性,同时为公共空间增加了温度和触感。

This ‘nexus’ is framed by a six-level LVL (laminated veneer lumber) structure. An intentional exercise in demonstrating the possibilities of timber in multi residential/commercial applications whilst inevitably adding to the warmth and tactility of the communal spaces.

▼LVL结构增加空间的温度和触感,the LVL structure adding to the warmth and tactility of the communal spaces.

预览预览   

三个交叉翼楼作为多用途中心。此中心被主题性划分,从一个大一点的交汇空间进入高一层较安静的公共空间。这些空间将提供多种功能,从可预订的房间到TED房间,同时还鼓励居住者通过一个蜿蜒的开放式楼梯产生互动。

This gave rise to the idea of a multi purpose hub at the intersection of the building’s three wings. This hub would be themed and zoned, progressing from larger gathering spaces on the lower levels to quieter communal spaces on the upper. These spaces would serve a variety of functions, from bookable rooms to a TED space, but also encourage residents to move between each level via a winding open stairwell encouraging their serendipitous interaction.

▼公共交流空间,public space

预览

▼室内外空间良好交流,inner and outer spaces are well-connected

预览

▼与中央楼梯相连的安静办公区,the quieter working space connected to the stairs

预览

▼中央盘旋楼梯连接室内多层空间,a winding open stairwell connects different levels

预览预览

▼厨房及餐厅,kitchen

预览

BWSA提供从低成本的公共空间到单人间再到适合夫妻居住的大型公寓。建筑的整个南翼由Quad公寓组成,其中每间包括4间卧室和两个配套浴室。东翼的一层到三层由18平方米的SOU组成,其上层分别提供27平米和36平米的大型公寓以满足研究生公寓市场。372间卧室倾斜布置,避免阳光直射,使居住者充分利用并享受窗边空间。其折叠的锌和青铜立面使建筑享受充分光照和自然的通风标准使居住者享受最好生活空间。

BWSA offers apartment types that are unique to the market ranging from low cost communal and single occupancy living to larger apartments suited for couples. Its entire southern wing consists of Quad apartments that each contain 4 bedrooms and two ensuite bathrooms. From Level 1 to Level 3 the east and west wings consist of 18sqm SOUs whilst the levels above offer incrementally larger SOUs at 27 and 36sqm, catering to a post-graduate market.This skewed placement avoids direct solar orientation, with each of its 372 bedrooms designed to encourage its occupants to study at large operable windows, offering views across the landscape. Its folded zinc and bronze facade provides deep reveals whilst minimum standards of lighting and natural ventilation are exceeded to the benefit of its thriving student community.

▼单人卧室,sigle room

预览

▼空间紧凑灵活设备齐全,fully equipped

预览

在建造传统上,其轻质的外表面是唯一的模块化部件。公寓的网状设计形态允许走廊侧面的通风管都可以通向屋顶。每个走廊尽头的热气管道在东西走廊的内侧,通过启动窗户吸引外面的空气。此外,南翼通过打开窗户采取自然通风。

Although built conventionally, the only modular components of the shell being its lightweight facade, the apartments are designed on a grid that allows for services to utilise common risers which flank each corridor and ventilate to the roof. Each corridor is glazed at its end with actuated windows drawing cool outside air via thermal chimneys at the inners ends of the east and west corridors. Additionally the south wing is naturally ventilated and the hub has actuated windows assisting cross ventilation throughout.

▼外表面的模块化部件,modular components of the shell

预览预览   

▼立面细部,the detail

预览

Project size:11000 m2
Completion date:2016

 

0人点赞

分享至

澳洲,rmit大学,学生公寓
  • (网友评论仅供其表达个人看法,并不表明本站同意其观点或证实其描述。)

X

建议在登录状态评论 注册"优尔城",可及时获得更新的行业资讯、设计项目信息及发布项目需求

Copyright © 2011 All Rights Reserved 优尔城 - 中国城市设计网   版权所有 沪ICP备12037279号-2

关闭 扫一扫,关注优尔城微信公众平台

扫一扫,关注
优尔城微信公众平台