热门标签:

EDGE住宅区景观

编辑:本站编辑2017-08-24 14:05:39

gooood|

EDGE是位于曼谷市中心的一处豪华公寓,坐落于泰国最繁华街区之一的阿索克区。在白天,满是购物商场的街道两旁充斥着美食摊位;夜幕降临时,整个Asok区便会被夜店的灯光点亮。Asok是公共交通的枢纽,是空中列车(BTS)和地铁(subway)的换乘车站。这里每天24小时都是人山人海的景象。

EDGE is a luxury condominium based in the center of Bangkok city, located at Asok district which is one of the most bustling district of Thailand. During the day there will be a lot of food stalls along the footpath, many shopping centers, but in the night Asok is shining with plenty of night clubs. Asok is the center of public transport, where the interchange station for skytrain(BTS) and subway(MRT)are located .The district is always crowded 24/7.

▼景观设计示意图,diagram of the landscape design

预览

项目的场地位于素坤逸路23号,就在著名红灯区牛仔街的后方。场地由两个互相垂直的长方形构成,将建筑一分为二。素坤逸路23号人群攒动,街道上充斥着商贩和摩托车。场地周围环绕着高楼大厦,绿地较为缺乏。由于场地拥挤且面积有限,设计师意图通过拓宽视觉和空间,创造出更好的居住环境。设计理念在于模糊墙壁和建筑的边界,通过弯曲这些边界,带来更为开放的视野。不仅仅是栅栏,警卫室和座椅也同样能够弯曲,这使得居住氛围变得更为轻松惬意。商贩和摩托车使街道看上去非常拥挤和狭窄,为了拓宽人行道,设计师将边界墙推进场地,使之成为公共的空间,同时为入口带来更好的景致,使行人也能够从中受益。

Site is located on Sukhumvit 23 back of Soi Cowboy, The most infamous night life district. The shape of the site consist of two rectangles which are perpendicular to each other and separated the building into two towers. Sukhumvit 23 is flooded with people; Most of the footpaths are flooded with street vendors and motorcycle. The site is surrounded by high rise buildings with less greenery space. Since the site is finite and crowded, the solution is to widen visual and space to create better space for the residents. The concept is to blur the boundary line such as wall and buildings. By bending those boundaries, it will create more open vision. Not even the fence, guardhouse or seating can be bended to make the resident feels more relaxing. As the street vendors and motorcycle are intruding on the footpath, it causes the road looked narrower. To widen the walkway, pushing the boundary wall further into the site to share the space to the public, creates a better scene for the entrance and also be beneficial for the people walking by.

▼住宅区环境,a view of the site

预览

预览

景观设计分为四个部分:A 首层;B 位于27层的公共区域和游泳池;C 停车场建筑的屋顶;D位于36层的空中花园。场地形状由两个互相垂直的矩形构成,其交汇处形成了一个狭窄的空间。建筑分为停车场和公寓所在的两座塔楼,入口的处理较为常规,扭转的墙壁为公寓楼的内部带来了视野。通过对金属板进行扭曲,打造出一路延伸至大门的钢架,警卫室得以凸显出来。位于入口处的是屋顶带有休息空间的停车场建筑,再往内走则是公寓楼,其四周环绕着绿树,形成一种荫蔽的居住环境。

The landscape design is divided into 4 parts: A Ground Floor; B Communal Area and Swimming Pool on 27th Floor; C Rooftop of the parking tower; D Rooftop garden on 36th Floor. The overall shape of the site is consist of that of two rectangles perpendicular to each other with the edges touching forming a narrow space in between. There are two towers, one parking and one residential. Presented at the entrance is a unique feature; The wall that turns and twists, which enclose the view for residences inside. The guardhouse is made outstanding by twisting the metal sheet to form a continuous grill that extended all the way to the main gate.  The parking tower is the first upon arrival, with resting areas on the rooftop. Deeper inside is the residential tower where trees are planted all around to create a shady environment for the residence.

▼扭曲的墙壁,the wall turns and twists

预览

▼植物屏障,the green wall

预览

▼一路延伸至大门的钢架,a continuous grill that extended all the way to the main gate

预览

预览

25米长的游泳池构成了27层公共空间的一部分。在游泳池的一端,楼层完全打开,旋转并扭入一座宏伟的、高达5米的植物雕塑墙。细长的台面被置于泳池内,呼应了城市中的艰苦生活,鼓励使用者们珍惜曼谷城市上空这来之不易的一隅。被切为圆角的直线为该层的灯光设计带来了灵感,它们在泳池上方的墙壁上清晰可见。

A 25 meters swimming pool made up part of the Communal space on the 27th floor. Towards one end of the pool, the floor opens up, turns and twists into a 5 meters green wall sculpture that standing mightily. The counter bar is integrated inside the pool responds to the needy city lifestyle, allows the users to cherish Bangkok’s atmosphere from this very floor. Straight lines that curve from all angles inspire and conceptualize the lighting design on this floor and visible on the wall panels above the pool.

▼位于27层的游泳池,the swimming pool on the 27th floor.

预览

预览

▼线形的灯光设计,a linear light design

预览

预览

停车场建筑和住宅建筑的屋顶皆被设计为休闲空间,其中的路径皆被谨慎地布置,以保证足够的土壤深度,为大型树木提供种植空间。考虑到风速问题,大型树木被种植于大楼的第9层,36层则只种植了中等体积的植物。停车场建筑中的植物墙面积共计400平方米,这大约能够吸收260MOL的二氧化碳。除了能够吸收车辆排放的二氧化碳,植物墙还能够与自然环境有机地融合,为这座干燥少树的城市增添一面绿色的屏障。茂密的绿植使入口变得更加开放,同时减弱了由周围高楼带来的拥挤和狭窄的感觉。

The rooftop of both the parking and residence towers are designed into a resting area where berms are carefully formed, creating adequate soil depth for big trees to be planted. Big trees are planted on the 9th floor due to the wind is not too strong, whereas the 36th floor only features medium sized trees as uncomfortable velocity for large trees. The greenwall on the parking tower accumulates up a total area of 400 Sq.m. Approximately ,It is capable of absorbing roughly 260 MOL of Carbon dioxide. Apart from inhailing carbon dioxide from car exhausts, it also blends and draws in nature , forming a green wall in the midst of a dry and green-less city. The flourishing greenness of the wall helps creating openness at the entrance and soften the narrowness caused by surrounded building on every sides.

▼绿化示意图,diagram of the green area

预览

▼平面图,plan

预览

 

0人点赞

分享至

泰国 景观 住宅
  • (网友评论仅供其表达个人看法,并不表明本站同意其观点或证实其描述。)

X

建议在登录状态评论 注册"优尔城",可及时获得更新的行业资讯、设计项目信息及发布项目需求

Copyright © 2011 All Rights Reserved 优尔城 - 中国城市设计网   版权所有 沪ICP备12037279号-2

关闭 扫一扫,关注优尔城微信公众平台

扫一扫,关注
优尔城微信公众平台