热门标签:

鲍顿主公园,中心商务圈的花园绿洲,澳大利亚,澳派景观设计工作室

编辑:优尔城2017-03-27 18:48:48

谷德|

鲍顿公园作为阿德莱德内陆北部鲍顿地区改造的核心项目,在中心商务圈外围人口最密集的城区建造了一个花园绿洲,为都市周边强硬色彩增添了一抹柔和的色调。

Forming the centerpiece of the redevelopment of Bowden in Adelaide’s inner north, Bowden Park offers relief from its hard-edged urban surroundings; a garden oasis in what is to become one of the city’s most densely populated urban districts outside the CBD.

▼阿德莱德中心商务圈的景观公园,a garden oasis in Adelaide’s urban districts outside the CBD

预览

预览

景观设计不仅将吸引人们来到这里,更让他们乐意停留,提供休息、社交互动和娱乐的空间。鲍顿公园的成功取决于三大设计亮点。中央庆典草坪周边的花园让场地充满生机,创造了能够减弱周边都市状态的微气候。分形图案的、相互连接的道路让人们从四面八方都能够进入到公园。长条遮阳构筑物下有野餐和烧烤区,在园内还有一处旱喷水游乐区,成为公园核心聚集空间和视觉焦点。

Designed to not only draw people through, but to attract them to linger, this is a place of relaxation, social connection and recreation. Three key design attributes knit together Bowden Park’s success. A fringe of gardens surrounding the central event lawns saturates the site with life, creating a responsive microclimate that mitigates the surrounding urban condition. A fractal patterning of connected pathways invites people into the park from all directions. And a long shelter with picnic and barbeque areas and a field of water jets acts as a central gathering space and point of focus.

▼场地主要的三个分区,及道路系统,the three main functional area, and the transportation system

预览

公园与周边的一栋建筑 – Plant 4无缝连接。该建筑重新改造成一处美食目的地,聚集餐馆、每周产品集市、有机食品、独立商店,也可以定期举办活动。

The park is seamlessly connected to Plant 4, an adjacent building which has been repurposed as a foodie destination, with eateries, weekly produce markets, organic traders and indie stores, as well as regular events.

▼ 公园与周边的建筑物相接,the park is seamlessly connected toa service building

预览

该设计的核心概念是展现一个重新被发现的空间。我们将回收的红砖重新作为铺装使用,在感官公园内打造了一个迷宫,在迷宫里有分散栽种的植物和狭窄的步道,人们通过步道可以找寻到一座完全由回收的码头木材制作而成的定制儿童游乐场。

The overriding narrative of a place of discovery is reinforced through ‘cracks’ in the pavement that reveal recycled red bricks, and a sensory garden consisting of a labyrinth of scattered plants and narrow pathways that lead to a bespoke children’s playground constructed entirely with reclaimed jetty timbers.

▼感官公园内的铺装和植物材料,the pathwayin the sensory garden was partially paved with recycled red bricks

预览

预览

▼由码头回收材料打造的的休闲区,panic and BBQ areas constructed with reclaimed materials

预览

材料和色调的选择注重与场地工业背景相呼应,例如我们使用的回收砖块与周边街道历史性维多利亚连栋房屋相照应。两块哑光打磨的混凝土铺装块以三角形的图案排列,组成一块缝合场地空间的地毯,将游客吸引到中央的水景。中心的水景由一排随意分布的10个旱喷组成,水柱灵动且颜色与上方圆盘遮阳构筑物的灯光相呼应。

Materials and tones reference the site’s industrial past, including recycled bricks, which connect to the historic Victorian row houses in surrounding streets. The use of steel and pops of colour recall the days when the Clipsal electrical supply plants dominated the site. Two muted honed concrete paving stones laid in a triangulated pattern provide a carpet that stitches the site together, leading visitors to the central water feature – a random array of 10 jets that dance and play, reflecting light on a series of circular disks suspended above – that acts as a shade structure.

▼ 场地内的水景与遮阳构筑物,the central water feature and the shade structure

预览

▼ 遮阳板细节,detail of the shading board

预览

▼铺装的细节,the detail of the pavement

预览

在公园周边分布着大量休闲定制座椅,吸引人们前来,满足从热闹聚会到安静活动的不同需求,让人们融入到环境中。为自行车提供的相关设施为远道而来的游客提供了便利,增强了鲍顿的可持续性。鲍顿公园展示了人性化、考虑周全的设计是如何连接人群,从而加强城市的社会和娱乐结构,在已有的社区内创造一个真正的目的地。

Extensive informal and bespoke seating is provided around the park, attracting people to gather in groups or in quiet contemplation to take in the atmosphere. Bike facilities provide an additional utility for visitors from further afield and reinforce the Bowden sustainability initiatives. Bowden Park is an example of how thoughtful and considered design can connect people, enhancing the social and recreational fabric of the city and providing an authentic destination within an establishing community.

▼ 场地加强了城市的社会和娱乐结构,the park is enhancing the social and recreational fabric of the city

预览

项目名称:鲍顿主公园

位置:鲍顿第三街

业主:南澳项目改造机构

项目主设计:澳派景观设计工作室

合作方:

结构和水力工程:FMG Engineering

土木和雨水工程:Tonkin Consulting

遗产顾问:Lucid Consulting Engineers

规划顾问:JBA

照明设计:Lighting Art + Science

主承包商:Landscape Construction Services

摄影师:Dan Schultz, Sweet Lime Photo

时间:2014年6月-2016年12月

项目面积:5800平方米

Project Title: Bowden Main Park

Location: Third Street, Bowden

Client: Renewal SA

Project Design Lead: ASPECT Studios

Client:Renewal SA

Structural and Hydraulic Engineers: Collaborators: FMG Engineering

Civil and Stormwater Engineers: Tonkin Consulting

Heritage Consultant: Lucid Consulting Engineers

Planning Consultant: JBA

Lighting Designers: Lighting Art + Science

Head Contractor: Landscape Construction Services

Photography:Dan Schultz, Sweet Lime Photo

Year:June 2014- December 2016

Area size: 5,800m²

0人点赞

分享至

景观设计,公园,花园绿洲
  • (网友评论仅供其表达个人看法,并不表明本站同意其观点或证实其描述。)

X

建议在登录状态评论 注册"优尔城",可及时获得更新的行业资讯、设计项目信息及发布项目需求

Copyright © 2011 All Rights Reserved 优尔城 - 中国城市设计网   版权所有 沪ICP备12037279号-2

关闭 扫一扫,关注优尔城微信公众平台

扫一扫,关注
优尔城微信公众平台