热门标签:

丹麦Vendsyssel剧院盛大开幕

编辑:优尔城2017-03-28 13:46:53

谷德|

Vendsyssel剧院是百年来第一个在丹麦除首都哥本哈根外建设的剧院,首场演出就获得了极大地成功。由于Vendsyssel剧院坐落于Hjørring市中心,将成为该区域的文化生活中心。

A successful premiere marked the beginning of a sold out season at Denmark's first newly built theatre in over a century outside of the Danish capital Copenhagen. With its central location in the heart of Hjørring, the theatre will become a dynamo for the entire region's cultural life.

▼Vendsyssel剧院由一组连续的方盒子组成,the Vendsyssel theatre appears as a composition of cubic blocks

预览

这个4,200平方米的剧院被设计成一个动态的多功能综合体,其内包含一个音乐厅,一个黑盒子,一个排练厅以及一个430个观众席的演出大厅。此外,该剧院内还设置了办公区,包含咖啡馆的大堂区域,包含工作坊和化妆间的后台区。

The 4,200 sqm theatre and culture building is designed as a dynamic and multifunctional complex that includes a Music hall, Black Box, Rehearsal hall and a 430 seat flexible hall which includes an"in-the-round" theatre. In addition, the building houses offices and spacious lobby area with café and backstage area with workshop and dressing rooms.

预览

预览

剧院由一组方盒子构成,建筑外立面采用带有锈迹的红色钢板,呈现出温润的色彩,在白天与周围环境相得益彰;夜晚,LED磨砂玻璃幕墙变幻出不同的色彩,将整个建筑照亮。由此使建筑与周边小镇、广场建立起了美学的联系。

The building appears as a composition of cubic blocks. The warm rusty red corten steel facades correspond with its surroundings during the day, whilst the LED backed frosted glass facades illuminate in various colors during the evening; thus, creating an aesthetic link between the town, the front plaza and the theatre building.

▼建筑外立面采用带有锈迹的红色钢板,呈现出温润的色彩,在白天与周围环境相得益彰,the warm rusty red corten steel facades correspond with its surroundings during the day

预览

预览

“我们的目标是让建筑在城市景观中突显,成为一个新的有机体,它作为小镇文化的象征矗立在这里,有着敢于超越小镇现状环境,做到与众不同的勇气。”———John Foldbjerg Lassen,创始人合伙人

"It is our ambition that the building will manifest itself as a new living organism in the cityscape. It is a building which stands by its cultural significance and which dares to be different without taking focus away from the town's existing qualities.” ———— Founding partner John Foldbjerg Lassen

▼夜晚,LED磨砂玻璃幕墙变幻出不同的色彩,将整个建筑照亮,the LED backed frosted glass facades illuminate in various colors during the evening

预览

预览

建筑、功能以及体验的重点被归为5大主题:1.小镇的地标;2.具有透明性;3.功能性强大;4.具有灵活性;5.强调剧院的重要地位。在这5大主题的指导下,建筑最终以醒目的形式出现,成为一个实用的,既能用于举办活动,也能供人们在此休息使用。

建筑设计的方法是基于文化是为大众服务的实用主义视角展开的。由此,广场,门厅,楼梯都在用途上做了双重的考量,既可以常规的交通使用,又可以立刻变身成为一个场所,供游客在此开展各种各样的活动。

Architectural, functional and experiential emphasis has been placed on five main themes: Anchoring in the town, transparency, functionality, flexibility and materiality. The result is a striking building, which relates pragmatically to its function and which invites both active use and quiet breaks.

The approach to the building's design has been a pragmatic view of culture as an opportunity and experience for all. Therefore, space has been created for both scheduled and ad hoc events outside at the plaza, inside the foyer and on the grand staircase where visitors can choose to be spectators or even participate in the activities.

▼ 大厅是一个灵活且多功能的空间,the foyer is a flexible and versatile space

预览

预览

建筑的内部采用了开敞式的平面布局方式,使得内部空间之间得以相互联系。建筑内部可以供游客活动的区域与更传统的剧院功能区之间的界限模糊,使得游客可以对剧院的后台增加了解。

Inside, an open plan solution ensures visual and physical connections across the building. The boundaries between publicly accessible areas and the more traditional theatre functions are blurred.

▼ 观众在全视角的剧场内与观看表演,an"in-the-round" theatre

预览

预览

▼ 黑色的剧场营造出神秘的氛围,the black theater creates a mysterious atmosphere

预览

▼ 墙面的设计不仅为了美观,还考量了声学效果,the design of the wall is not only for the aesthetic, but also consider the acoustic effect

预览

“我们的设计重点是增进艺术家与观众之间的互动。建筑内的的所有主厅都与门厅相连,不同的房间之间通过玻璃和窗户产生视线上的联系,这使得表演者也可以从他们顶层的工作室看到观众的活动。”

"We've designed emphasis on the interaction between artists and spectators. Inside, all the major halls can be opened to the foyer, the use of glass and windows in different rooms creates visual connections and the performers can get a glimpse of the public from their lounge on the top level."

▼ 暖色调舒适的音乐厅,theMusic hall surrounded bya warm atmosphere

预览

预览

▼ 总平面图,general plan

预览

▼ 首层平面图,the ground floor

预览

▼ 二层平面图,the first floor

预览

▼ 地下层,the basement plan

预览

▼ 剖面图,the section

预览

Facts

Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects

Client: Hjørring Municipality, Realdania

Area: 4,200m²

Construction cost: € 24 million ex. VAT

Competition: 2013, 1st prize in competition

Local architect: Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S

Engineers: Brix & Kamp A/S; ALECTIA A/S

Landscape architect: LIW Planning Aps

Other consultants:

Gade & Mortensen Akustik A/S

AIX Arkitekter AB

Filippa Berglund, scenography, architect maa

Photo: Adam Mørk

0人点赞

分享至

丹麦,剧院,开幕
  • (网友评论仅供其表达个人看法,并不表明本站同意其观点或证实其描述。)

X

建议在登录状态评论 注册"优尔城",可及时获得更新的行业资讯、设计项目信息及发布项目需求

Copyright © 2011 All Rights Reserved 优尔城 - 中国城市设计网   版权所有 沪ICP备12037279号-2

关闭 扫一扫,关注优尔城微信公众平台

扫一扫,关注
优尔城微信公众平台